Nieuws
“What Eats Around Itself” Daiga Grantina in gesprek met Alex Bennett

Alex Bennett: Hoewel je werk sculpturale assemblages van uiterst divers materiaal omvat, is het merkwaardig om te weten dat film je aanvankelijke interesse had. Je hebt zelfs je eigen Super 8‑films gemaakt. Je hebt de “Yellow Movies” van Tony Conrad genoemd als een belangrijke invloed voor jou; Kunnen we om te beginnen praten over deze interesse en de migratie van bepaalde principes/effecten van film in je sculpturale werk?
Daiga Grantina: Tijdens mijn tijd op de kunstacademie in Hamburg woonde ik op een kleine zolderflat. Ik werkte in mijn woonkamer, een klein verlengstuk van de keuken. Ik hield van de verborgenheid van deze ruimte, de dichtheid ervan. En er was een idee van een composiet tussen het gefilmde en het filmische materiaal. Ik maakte een ruimte die een assemblage omvat die alleen op en voor de film bestond. Alsof je een mal maakt voor de tijd-materiële entiteit van de film. In Parijs werkte ik op een nog kleinere zolderkamer. Het was hier dat het keerpunt tussen projectie en sculptuur plaatsvond. Ik stopte met het gebruik van een camera en projecteerde fragmenten van bestaande films om er sculpturale elementen in de ruimte aan toe te voegen. De geprojecteerde lichtkegels bepaalden de hele orde van vormen. Misschien was het een manier om meer afstand te nemen tot mijn omgeving en de kleine kamertjes te gebruiken voor een proces van verpopping tot een ruimte van verbeelding. Op de een of andere manier maakte film deel uit van de kleine kamer; de zolderkamer was een uitbreiding tot een binnenwereld. De ‘Yellow Movies’ kunnen een metafoor zijn voor een augmented sensing en een schertsende fenomenologische benadering van projectie. Toen ik dat werk zag, veranderde de manier waarop ik het idee van het medium waarnam. Ik wilde iets meer kaal maken op middelmatig vlak.
AB: Conrad creëerde een grens, waarbinnen een tijdelijkheid ontstond – de spanning van enscenering en mobiliteit is nuttig bij het beschouwen van je werk. Ik ben geïnteresseerd in jouw benadering van licht als mogelijk bindweefsel of immateriële ruggengraat via grotere, gedeconstrueerde assemblages. Hoe neem je licht waar en ga je ermee om, zowel als structuur als als symbool? Ik denk bijvoorbeeld aan de lichtkegel en zijn vermogen om zich als een zwevende ruimte te gedragen…
DG: Licht is een essentieel onderdeel van hoe ik beeldhouwkunst begrijp. Als iets dat de vorm voltooit en de vorm zelf kan zijn. In Venetië volgde ik beide snaren parallel. Ik heb een groot palladiaans raam blootgelegd zodat direct zonlicht het proces van het neerleggen van de stukken kon initiëren en voltooien. En ik maakte lichte vormen die in relatie tot het zonlicht bestonden, maar ook op zichzelf, afhankelijk van het uur van de dag. Rotatie en het voortdurend verschuiven van de grond waren onderdeel van de omgang met licht en inherent aan de sculpturen. Licht is dus niet bepaald een symbool of een door-en-door-symbool. Ik houd ervan dat licht zijn eigen dimensie heeft en alle materie belichaamt.
AB: Jouw manipulatie van organisch en synthetisch materiaal maakt de vastheid van het materiaal ongedaan en geeft prioriteit aan een generatief, veranderend systeem. ‘Voor What Eats Around Itself’, uw nieuwe institutionele tentoonstelling in het Nieuwe Museum, verwijst u naar de eigenschappen van korstmos en de dualiteit van het organisme: de schimmel als beschermende laag, de algen als fotosynthesegenerator. Door hun coëxistentie en zelfreplicatie ontstaat er een eigen organisch oppervlak op allerlei terreinen. Hoe heb je ervoor gekozen om te verwijzen naar de kenmerken van korstmos, zowel wat betreft de constructie als de gebruikte materialen, in ‘What Eats Around Itself’?
DG: Mijn vriendin Athena gaf me een droge tak met korstmos, en die was een tijdje bezig met het versieren van de keukenkast totdat mijn katten eraan begonnen te knagen en ik de stukken van de hele vloer moest oprapen. Het korstmos was soms bladachtig en soms meer struikachtig. Ik ontdekte dat dit soort gezwellen macrolichen waren. Dit betekent dat schaal in korstmos een kwestie van vorm is. Wat volgens mij ook geldt voor beeldhouwkunst. Hoe wordt de grootte bepaald door de vorm? Ik heb vaak het gevoel gehad dat een werk zichzelf maakt, een werveling die inherent lijkt aan de lijn, als een frequentie. Zelfreplicatie is dus niet het toevoegen of samenvoegen van stukken, maar is een kwestie van materie als zodanig. Het gaat om de verbinding.
Ik had een onderliggende organometrische structuur in gedachten. Een structuur die de dingen niet noodzakelijkerwijs fysiek bij elkaar houdt, maar toch mijn ideeën over symbiose en continuïteit overbrengt. Ik heb de overlocknaad gebruikt om grote stukken stof in vormen te snijden. Het is een zeer sterke naad die meer op boekbinden lijkt, omdat hij de randen vanaf één kant met elkaar verbindt. Ik heb geen stukken stof aan elkaar gezet, maar één enkel stuk stof gebruikt, zodat de naden een vouw fixeren. De eenheid van het stuk is zichtbaar door de onderbrekingen van de naad. De naad is een markering van de ruimte. En het trekt nog een ruimte open. Ik heb voor een zeer dichte stof gekozen, zodat er bij het ophangen geen drapering ontstaat door het gewicht. De naad is als enige verantwoordelijk voor hoe het stuk vorm krijgt. De stukken fungeren als tekens in het grotere geheel en dragen elementen aan de binnenkant die naar binnen uit de naden reiken. Het zijn zwevende scharnieren. Ik ben geïnteresseerd in korstmossen, omdat zij de scharnieren vormen tussen onze bodem en de atmosfeer. Zij maken de sfeer.
AB: Ik vraag me af of taal een manier is om de wisselwerking tussen materiaal te coördineren; je lijkt met taal om te gaan vanwege de invloed ervan op de vorm en vanwege de eigen maakbaarheid van betekenis. Voor ‘What Eats Around Itself’ verwijs je naar de relatie van Rainer Maria Rilke tussen rozen en oogleden: ‘Roos, oh pure tegenstrijdigheid, verlangen / niemands slaap zijn onder zoveel / oogleden.’ Terwijl in de veel eerdere tentoonstelling, “Legal Beast Language” (2014) in Galerie Joseph Tang, de titel verwijst naar een verklarende woordenlijst in Ben Marcus’s The Age of Wire and String (1995), waarin herdefinities worden verzameld en nieuwe termen worden bedacht (zoals CLOTH- ETERS). In navolging van Rilke is de dynamiek die wordt veroorzaakt door zowel slaap als vitaliteit, vermoeidheid en overdaad interessant; hoe gebruik jij taal het liefst? Is er een impuls om de figuratie en het antropomorfe te decentreren of te ondervragen?
DG: Op dit moment maak ik samen met mijn dochter de ontwikkeling van taal in de beginfase van dichtbij mee. Het is ingebed in gebaren en handelingen van het lichaam. Het is geluid en zang, gebaar en dans. Als gebaar en figuratie zich vanuit dezelfde lijn uitstrekken, dan is cadans misschien wel de verbinding tussen taal en figuratie, zodat figuratie net zo goed resonantie tot stand kan brengen als een klanklijn. Ik zou deze gedachte graag willen verbinden met korstmos. Kunnen we spreken van een toonladder in korstmos? Is schaal het verbindende element in bewegwijzeringssystemen? Het gebarensysteem van korstmos zou dan een mogelijke categorie van talen zijn, misschien een taal van transfiguratie. Ik ben geïnteresseerd in Ben Marcus en Rainer Maria Rilke vanwege de manier waarop zij de identiteit van taal overstijgen. Door hun werk kan ik taal lezen als onderdeel van een groter gebarensysteem om uitdrukkingen van het hart te ontsluiten.