Gebouw
Vlasweverij De Stoop
Vlasweverij De Stoop werd opgericht door Camille De Stoop (1845 – 1923), die net als zijn vader bedrijvig was in de handel en bewerking van vlas. In 1886 – 1888 schakelde hij over op grootschalige productie met de bouw en ingebruikname van de eerste mechanische weverij in Kortrijk gelegen aan de Minister Liebaertlaan.
In 1888 wordt eveneens een ververij en een blekerij in gebruik genomen. Kort daarna liet hij in de voormalige Gentsestraat 11 de directeurswoning bouwen die, net zoals de vlasweverij, als monument beschermd is (zie achterkant herenhuis aan de linkerzijde bij betreden van de site). Het kantoorgebouw van 1927, naar ontwerp van de gebroeders J. en A. Moumal (Kortrijk), werd opgericht in neo-Vlaamse-renaissancestijl met enkele typische art-deco elementen. Ook een omweg waard is de katoenspinnerij De Stoop die werd opgetrokken in Manchesterstijl aan de Spinnerijkaai 43 – 45 op een kleine kilometer hiervandaan.
De vlasweverij bestaat uit een administratief gedeelte van drie bouwlagen met aansluitend een opslagplaats met sheddak. Het administratief deel heeft een vierkantig grondvlak met vooraan een ontvangstruimte, sanitair en burelen. De kelder heeft een plafond van gemetselde bakstenen troggewelven en een vloer van Doornikse kalksteentegels. Het weefatelier van 20 traveeën heeft een trapeziumvormig grondplan en is 1.950m². Elke travee is voorzien van een zaagdak met noordgericht daklicht. De lange zijde van het zaagdak heeft een bedekking van rode Pottelberg pannen van Kortrijkse makelij. De draagstructuur bestaat uit gietijzeren kolommen waarop geboute liggers rusten die verankerd zijn in het buitenparement. De vloer van het weefatelier is gedeeltelijk uitgevoerd in Doornikse kalksteentegels en gebakken tegels. De restanten van de elektrische installatie bleven bewaard en zijn zichtbaar voor het publiek.
Na de Tweede Wereldoorlog, onder meer door de crisis in de vlassector, nam de bedrijfsactiviteit gestaag af. Het bedrijf ging een paar keer in andere handen en werd uiteindelijk gesloten. Het pand stond vanaf het einde van de jaren ’60 meer dan 25 jaar lang leeg. Liebaert Projects kocht onder leiding van de stichter wijlen Gery Van Tendeloo in 1999 een deel van het pand met als doel er een kunsthal van te maken waar regelmatig tentoonstellingen en projecten worden georganiseerd. Liebaert Projects zet zich verder in voor het behoud en de restauratie van dit industrieel erfgoed.