• 18.mei.—22.jun.2025 / Group Exhibition
  • Vernissage: 15.MEI.2025, 17:00

TUSSEN HOED & SCHOEN

Een hommage aan Gery Van Tendeloo n.a.v. 25 jaar Liebaert Projects

TUSSEN HOED EN SCHOEN Hal
  • Vernissage: 15.MEI.2025, 17:00
  • Open: Zondag 14:00—18:00
  • Closed: Maandag tot Zaterdag
  • Minister Liebaertlaan 1B, 8500 Kortrijk

TEKST DOOR Stella Lohaus

In het voor­jaar van 1998 toont Manfred Pernice in de Stella Lohaus Gallery een instal­latie, waar­bij hij de vlo­er met een spaan­plaat van 18 mm ver­hoogt. Tijdens de open­ing komt iemand hold­erde­bold­er de galerieruimte bin­nen gestru­ikeld, en ik denk: wie is dìe man?

Nauwelijks een kwarti­er lat­er koopt Gery Van Tendeloo een werk van deze toen nog onbek­ende kun­ste­naar. Dit beeld is me alti­jd bijge­bleven. Eerder dan te begin­nen vloeken op het werk of de mak­er ervan, nam Gery Van Tendeloo geen aanstoot aan het zoge­naamde obstakel. Integendeel, dat dit werk hem bij­na deed vallen, beschouwde hij als een kwaliteit ervan.

Terugblikkend zou je kun­nen zeggen dat Gery Van Tendeloo obstakels eerder opzocht dan ze uit de weg te gaan. Hij koos voor een lev­en met zo min mogelijk com­pro­mis­sen. Zo ook in de kun­st: een kunst­werk is rad­i­caal of het is niet. Door kun­st uitgedaagd te wor­den ervo­er Gery Van Tendeloo als belan­grijk, boeiend en leer­rijk. Bovendien wilde hij dit delen (‘shar­ing’) met zijn fam­i­lie en directe omgev­ing, maar ook met een voor hem onbek­end pub­liek. Met de bedoel­ing om in Kortrijk opnieuw (cf. Kanal Art Foundation 1988 – 1998 van Catherine de Zegher) meer rad­i­cale ten­toon­stellin­gen te mak­en, probeerde hij een groep onderne­mers te ent­hou­si­as­meren. De aankoop van de grote hal in de Minister Liebaertlaan maak­te dit mee mogelijk: Liebaert Projects was geboren.

Op zoek naar een geschik­te ten­toon­stellingsvorm die een hom­mage aan Gery Van Tendeloo zou zijn n.a.v. 25 jaar Liebaert Projects, stootte ik in het archief van de fam­i­lie Van Tendeloo op map­pen met niet gere­aliseerde pro­jecten. Daaronder één met Vaast Colson.

Ik nodigde hem uit om met ons tweeën deze ten­toon­stelling inhoud en vorm te geven. Samen zijn we tot een con­cept gekomen dat zow­el de Liebaert groep als de per­soon van Gery Van Tendeloo portret­teert, op de wijze die deze laat­ste voor ons bei­den het meest karak­teriseert: het grote gebaar! We vroe­gen de Liebaert leden uit hun eigen col­lec­tie een werk te kiezen dat zij met Gery Van Tendeloo asso­ciëren. Deze wor­den samen met een selec­tie van werken uit de verza­mel­ing van de fam­i­lie Van Tendeloo ten­toongesteld in de eerste ruimte. De grote hal, voor het eerst sinds zijn over­li­j­den in 2018 ontru­imd, kan opnieuw kun­ste­naars en cura­toren inspir­eren, en nieuwe inter­ven­ties en/​of ten­toon­stellin­gen mogelijk maken.

ARTIESTEN

Stella Lohaus (°1968, Antwerpen) was van 1997 tot 2011 galeriehoud­er. Nadien inven­tariseerde ze het oeu­vre van haar overleden vad­er, beeld­houw­er Bernd Lohaus (19402010) en sinds 2018 is ze directeur van de v.z.w. LLS Paleis, ruimte voor actuele kun­st, in Antwerpen. Op uitn­odig­ing van leden van Liebaert Projects cureert zij een ten­toon­stelling om ini­ti­atiefne­mer Gery Van Tendeloo te eren.

Vaast Colson (°1977, Kapellen) ontwikkelt sinds 1996 een veelz­i­jdig en onvoor­spel­baar oeu­vre. Zijn werk is vaak con­textge­bon­den en vertrekt vanu­it een inter­esse in onderliggende processen en struc­turen. Door een intuïtieve en asso­ci­atieve aan­pak ontstaan gelaagde uitkom­sten, zow­el materieel als imma­terieel. Voor Colson is kun­st een vehikel om zich tot de wereld te ver­houden, …tussen hoed en schoen.

Gery engageerde zich al vroeg voor mijn werk. Tijdens Art Brussels 2003 tek­ende hij in voor de edi­tie Onstageoffstage Dedicating Songs Dilemma’ zon­der pre­cies te weten hoe het werk er uitein­delijk zou uitzien. De edi­tie zou pas na de 6‑daagse actie op de Maes & Matthys beurs­stand wor­den gere­aliseerd. Gery is zich voor mijn werk bli­jven inter­esseren en engageren. We hebben in de loop der jaren ver­schil­lende pogin­gen gedaan om samen pro­jecten uit te werken. Uiteindelijk is het ons in 2014 gelukt met een duo-ten­toon­stelling van Jacques Charlier en mezelf in Kortrijk met de sprek­ende titel HALF en HALF’.’

Met werk van

Vaast Colson, Jan De Cock, Koenraad Dedobbeleer, Stefaan Dheedene, Tracey Emin, San Keller, Ragnar Kjartansson, Elke Krystufek, Bernd Lohaus, Paul McCarthy, Bjarne Melgaard, Manfred Pernice, Jason Rhoades, Michael E. Smith, Henk Visch